Achtergrond windpark


Tien jaar na de eerste ruwe schetsen werd in juni 2012 het grootste windmolenpark van Limburg officieel in bedrijf gesteld. Windpark Neer, in de gemeente Leudal, bestaat uit 4 windturbines met ieder een masthoogte van 98 meter en een wiekdiameter (rotor) van 82 meter. De turbines wekken jaarlijks gezamenlijk gemiddeld 18 miljoen kWh groene stroom op. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde elektriciteitsverbruik van ongeveer vijfduizend huishoudens.

Windpark Neer is een lokaal initiatief in Midden-Limburg van de ondernemers Har Geenen en Eric van Eck. Reeds in 2002 maakten ze de eerste plannen om in Neer windenergie te gaan opwekken en dus werk te maken van een duurzame energievoorziening dicht bij huis, onder het motto geen woorden maar daden!

Mede dankzij de medewerking van een aantal agrarische ondernemers werd een geschikte locatie gevonden tussen de Boerderijweg en het Afwateringskanaal in Neer. Via een participatie in Windpark Neer hebben YARD Energy (www.yardenergy.nl) en de initiatiefnemers het windpark samen gerealiseerd. In 2016 werd het windpark opgenomen in het duurzame energie portfolio van Eurus Energy (www.eurus-europe.com/projects/boerderijweg)

De volgende filmopnamen geven een indruk van de opeenvolgende bouwfasen:
Eerste heipaal
Aanleg fundering met wapening
Start plaatsing toren
Wieken gereed voor montage
Montage generator en hijsen wieken

Opening windpark
Officiële opening van het windpark was op 1 juni 2012 aan de Boerderijweg in Neer. Voor de initiatiefnemers was dit een grote mijlpaal. Het was een uitgelezen moment om feestelijk te vieren, en ook om uit te dragen hoe belangrijk lokale opwekking en levering van duurzame energie is.
De openingstoespraak en handeling werden verricht door gedeputeerde van de provincie Patrick van der Broeck en Joerie Minses, wethouder van de gemeente Leudal. Bijgestaan door Teun en Corné van Eck.
Ter gelegenheid van de opening werd een speciaal samengesteld fotoboek van het windpark gepresenteerd.

Fotoalbum Facebook

Korte impressie en interview bij de windturbines

Molenbier
Ter gelegenheid van de opening werd ook een speciaal biologisch speltbier gebrouwen. Dit authentieke molenbier werd gedoopt met de veelzeggende naam Ne Sjlaag van de Meule ("een klap van de molen"). Er ontstond direct een schare liefhebbers voor deze tripel met een alcoholpercentage van 8%. Inmiddels is er een vervolgbrouwsel verkrijgbaar, onder meer bij Restaurant Elisabeth s hof in Haelen, direct naast de pas gerestaureerde watermolen.